Patienten Beratung Gaming P3 Spel – för alla gamers i Sverige

P3 Spel – för alla gamers i Sverige

Spelindustrin har idag blivit en av världens största marknaden och har bland annat hunnit ikapp både Hollywood och musikindustrin vad det gäller inkomster. Sedan april 2011 så har Sveriges Radio valt att sända sitt eget program om just spelindustrin som de kallar för P3 spel. Programmet sänds i vanlig radio på Sveriges Radio kanal P3 men det finns även som podd på deras hemsida. Enklast är dock om du bara söker på “P3 Spel” i din podcast app i mobilen så hittar du alla program där.

Image result for gaming

 Bara spelsnack – ingen musik

Fördelen med att lyssna på P3 Spel i din mobilen är att du slipper all musik mellan allt prat och SR har tyvärr en ovan att stoppa in musik allt för ofta i sina olika program. Som en poddlyssnare så är man ju faktiskt inte så ofta ute efter musik utan man vill ju höra någon prata om de man tycker är intressant.

I början så bestod P3 Spel av programledaren Angelica Norgren som tillsammans med en större panel satt och diskutera olika spel och spelnyheter. Man brukar även ofta ha olika former av teman vilket gör att varje avsnitt blir unikt och intressant. Panelen som ofta var med i avsnitten bestod av Victor Leijonhufvud, Susanne Möller och Tobias Norström, även om andra personer har gästat panelen till och från, till exempel filmskaparen och spelutvecklaren Josef Fares, samt några återkommande krönikörer.

P3 Spel byter format

 Länge så har spelrecensioner varit en stor del av avsnitten i P3 spel, där de olika panelmedelmmarna fick vara med och recensera olika spel och sedan sätta betyg mellan ett och tio beroende på hur bra man tyckte att spelet var. Det var även små intervjuer och reportage med där olika personer över telefon kunde vara med och medverka i diskussionerna som pågick.

Under 2018 så valde man dock att göra en form av nylansering av P3 Spel där man valde att göra sig av med det gamla formatet och även programledaren samt panelen fick sluta. Numera så är det istället i form av minidokumentärer på cirka 20-30 minuter per avsnitt som kan handla om allt från att utveckla indiespel i Sverige till att prata generellt om spelindustrin. Jag tycker personligen att dessa avsnitt verkligen är intressanta och jag rekommenderar att du spanar in dem när du har tid över. Det kan även vara viktigt att veta hur man måste starta företag och ordna kontorslokaler som spelutvecklare men det kan man även ordna genom att hyra coworking space Stockholm för att lättare hålla koll på budgeten och marknadsföra sitt spel när det sedan är klart för lansering.

Podd Exklusivt material

Det nya formatet känns enligt mig mycket bättre då det tidigare var med manusstyrt. Det som är huvudsaken med en podcast är att den ska vara flytande utan att behöva manus och känna sig stressad över tiden. Tidigare så var det inte ovanligt att programledaren i P3 Spel fick lov att gå in och avbryta olika diskussioner och påminna alla i panelen att det är dags att avsluta diskussionen då radio formatet i sig är ganska begränsat då man måste ha tid att spela musik mellan.

Detta i sig gjorde dock att P3 Spel som poddcast ofta hade med lite extra material som inte sändes på radio vilket man kallade podd exklusivt material. Där valde ofta panelen att prata av sig om saker som man inte hann med att ta upp under den riktiga sändningen. P3 Spel släpps nuförtiden varje onsdag och går in på sitt nionde år under 2019.

Leave a Reply